Ce au in comun o cladire de birouri cu aer conditionat vechi si un muzeu?

Inregistratoare de temperatura si umiditate Bluetooth Serial USB PDF

O cladire de birouri cu un sistem HVAC vechi sufera, in general, de lipsa de eficienta in asigurarea conditiilor optime pentru mediul ambiant.
Un muzeu sau o cladire cu mai multe spatii expozitionale, unde se expun atat colectii permanente cat si colectii temporare, si unde sunt diferite tipuri de artefacte, sufera, la fel, in general, de aceeasi lipsa de eficienta.

De ce se intampla asa?

Intr-un birou in care sistemul HVAC de aer conditionat si ventilatie este imbatranit, senzorii de temperatura si umiditate se deterioreaza in timp, ei nu vor mai indica cu aceeasi acuratete temperatura si umiditatea din aer, si, ca urmare, vor induce o reglare incorecta a sistemului de ventilatie sau a incalzirii si racirii aerului.
Ca urmare, confortul termic nu va putea fi continuu asigurat, ceea ce va duce la ineficienta si stres atat la persoanele care ocupa acel spatiu, cat si la sistemul energetic al cladirii.

Intr-un muzeu, daca temperatura este prea mare sau prea mica, daca umiditatea este prea mare sau prea mica, daca sunt conditii pentru formarea prafului sau a mucegaiului, atunci acel mediu devine necorespunzator si distructiv pentru exponatele pe care le gazduieste. Iar daca, in acelasi spatiu, se schimba tipul lucrarilor/obiectelor expuse, si tebuie asigurate conditii diferite, cu siguranta un sistem HVAC central va functiona dezechilibrat si ineficient.

Ce se poate face?

Mai intai trebuie facuta o evaluare obiectiva a mediului ambiant din punct de vedere al temperaturii si umiditatii, pe o durata suficienta de timp in asa fel incat sa acopere toate anotimpurile si toate situatiile posibile.

Dupa aceea, rezultatele trebuie analizate si apoi corelate cu consumul de energie pe aceeasi perioada, pentru a determina unde si cand apar problemele. Analiza poate fi facuta de catre administratorul cladirii sau al muzeului.

Pentru masuratori, folositi unul dintre inregistratoarele de temperatura si umiditate de aici.

In continuare, instrumentele de masura se pastreaza in functiune pentru a monitoriza temperatura si umiditatea aerului, pentru a putea valida solutia si pentru a dovedi, prin analiza arhivelor, in orice moment, ca au fost respectate conditiile de siguranta si confort termic.