Stim cu totii ca neglijenta ne poate imbolnavi. Sau ne poate ucide. Neglijenta ne poate ucide in spitale. Sau in restaurante. Sau ne poate face rau prin produsele din magazinele alimentare. Sau prin medicamentele din farmacii.
Din cauza unor produse deteriorate, alterate, modificate, neconforme. Dar cum ajung produsele medicale sau alimentare in alta stare decat cea corecta?
Una dintre cauze este nerespectarea conditiilor de mediu (temperatura sau temperatura si umiditate) pe tot traseul incepand de la iesirea din fabrica in care se produc, si pana la consumator/beneficiar. Iar traseul include, in diferite momente si in mai multe forme, doua elemente principale: transportul si depozitarea.
Atunci cand se intampla un incident neplacut, autoritatile incep sa puna intrebari pentru a determina cauza. Iar una dintre cauzele principale sunt fie transportul, fie depozitarea necorespunzatoare.
Cum dovedim ca transportul sau depozitarea s-au facut in conditiile de temperatura si umiditate specificate de catre producator?
In primul rand, trebuie sa cunoasteti foarte exact conditiile de mediu (temperatura sau temperatura si umiditate) comunicate de catre producator, pentru fiecare tip de produs.
Cu titlu orientativ, In Europa sunt specificati urmatorii termeni pentru urmatoarele categorii de intervale de temperatura pentru transport de alimente sau medicamente sau pentru depozitare:
- Înghețare profundă (Deep-freeze): sub -15 ° C;
- Temperatura de refrigerare: 2 ° C până la 8 ° C;
- „Cold” sau rece: 8 ° C până la 15 ° C;
- Temperatura camerei: de la 15 ° C la 25 ° C.
In al doilea rand, trebuie sa aveti instrumentul de masura cu care sa puteti sa realizati monitorizare de temperatura si umiditate in spatiile in care transportati produsele alimentare sau produsele medicale, sau in depozite – functie realizata de un termometru sau de un termohigrometru.
Apoi trebuie sa aveti salvate valorile de temperatura si umiditate la un anumit interval de timp – functie realizata de un inregistrator de temperatura sau de un inregistrator de temperatura si umiditate – pentru toata durata transportului sau a depozitarii, pentru a le putea prezenta la cerere.
Si – foarte important! – pentru transport, mai trebuie sa aveti posibilitatea sa tipariti informatiile de monitorizare de temperatura si umiditate in orice moment – termodiagrama, la cererea autoritatilor sau a beneficiarului/clientului – functie realizata de un inregistrator de temperatura cu imprimanta portabila sau de un inregistrator de temperatura si umiditate auto cu imprimanta portabila.
Atentie! Agentii de control pot avea propriile instrumente portabile de masura a temperaturii si umiditatii pentru a verifica daca valoarea masurata in acel moment corespunde cu valoarea masurata de instrumentul sau de instrumentele folosite de dvs! Diferenta intre valori poate fi de maxim acuratetea insumata a celor doua instrumente de masura (care este, in general, 1.2 grade C, adica +/- 0.6 grade C x 2).
Instrumentul cel mai potrivit pentru monitorizare, inregistrare, salvare si tiparire a conditiilor de transport pentru produsele medicale, sau alimentare, sau pentru orice alt produs care necesita anumite conditii de temperatura si umiditate, este oricare dintre inregistratoarele cu imprimanta pe care le gasiti aici.
Pentru depozite, avem urmatoarele variante de inregistrator de temperatura fara imprimanta, dar cu salvare pe un calculator, in format PDF (aceleasi variante sunt si pentru temperatura si umiditate):
Inregistrator de temperatura fara LCD [88193]
Inregistrator de temperatura cu LCD si cablu serial-USB [88195]
Inregistrator de temperatura USB, cu doua temperaturi, cu raport PDF [88161]
Inregistrator de temperatura PDF de unica folosinta cu interfata USB [88181]
Inregistrator de temperatura DUAL cu interfata Bluetooth [88361]
Oricand aveti nevoie, va stam la dispozitie cu informatii suplimentare si va ajutam sa luati cea mai buna decizie pentru afacerea dvs, in asa fel incat sa fiti sigur ca puteti, in orice moment, dovedi ca respectati cerintele de temperatura si umiditate specificate si ca nu puteati provoca imbolnavirea sau decesul nimanui.